Türkçe’ye derin ağ ya da derin internet olarak çevrilen Dark Web, World Wide Web’in, ulaşmak için özel yazılım gerektiren bir parçasıdır. İçerisinde, normal webde olduğu websitelerine ve diğer hizmetlere ulaşmayı sağlayan tarayıcılar mevcuttur.
Bu web türündeki bazı siteler gerçekten saklıdırlar. Yani herhangi bir arama motoru tarafından görüntülenemeyen ve sadece eğer o websitesinin adresini biliyorsanız ulaşabileceğiniz sitelerdir. Bunun dışında, Dark Web’in içerisinde “darknet markets” diye adlandırılan özel bir piyasa varlığından da söz ediliyor. Bu piyasa genelde, ilaç ya da ateşli silah gibi yasadışı ürünlerin satışında faaliyet gösteriyor. Belki biraz şaşırtıcı olacak ancak bu alanda, kullanıcıların kiralık katil tutabildikleri suikast piyasası denilen bir kitle sermayesi bile mevcut.
Dark web, neredeyse tamamen anonim olması sebebiyle, hükümetten ve onun kolluk kuvvetlerinden kaçınmak isteyenler için gizli bir online platform seçeneği yaratıyor. Diğer bir yandan ise, gazetecilerle ilişki kurmak için Dark Web’i kullanan bazı ihbarcı diyebileceğimiz kimseler de var. Ayrıca, pedofili gruplar, teröristler ve suçlular da gizli ticaretlerini bu yollarla sürdürdüğü bilinen gerçekler arasında.
Web Daha da Karanlık Oluyor!
Dark webe ulaşmanın Tor, Freenet ve I2P kullanımı gibi birçok farklı yolu var. Bunlardan en popüler olanı Tor (The Onion Router) çünkü Tor kullanımı en kolay yazılım paketine sahip. Tor yüklemeleri için kullanılan yazılım, onu kullanmak için yapılandırılan Firefox’un spesfik bir versiyonunu içeriyor.
Tor, bağlantıları kendisi tarafından düzenlenmiş bir ağ üzerinden mesaj ileterek gizlilik ve anonimlik sağlamakta. Bir düğümden diğerine atlayan mesajlar gibi şifrelenmiştir. Her düzenlenme, makineyle mesajın birbirine özel olduğu bir şekilde oluşturulmuştur.
dark-web-nedir-bitcoin-bilimfilicomGeleneksel web adreslerinin aksine, Tor ileride içeriği saklayabilen “onion” adresleri kullanıyor. Hatta Bing ve Duck Duck Go gibi arama motorlarının Tor hizmetleri için onion adrese dönüştürebilecek özel versiyonları bulunmakta.
Aslında, Tor’un tamamen anonim olduğunu düşünmek bir hatadır. Eğer bir websitesine erişilebiliyorsa, bu websitesine kimin erişim sağladığı bilgisi de her zaman için ortaya çıkma potansiyeli taşımaktadır çünkü bu bilgi kullanıcı adları ya da e-mail adresleri yoluyla paylaşılıyor. Tamamen anonim kalmak isteyen kişilerin bu tip durumlarda kimliklerini gizleyebilmeleri için özel anonim hizmetleri almaları gerekiyor.
Dark Web’teki hizmetler bir ödeme aracı olarak da kullanılmasaydı bu kadar popüler olmazdı. Bu Bitcoin’in* mümkün kıldığı bir uygulama. Carnegie Mellon’un araştırmacıları Kyle Soska ve Nicolas Christin tarafından yapılan yeni bir çalışmada, bir yılda dark net üzerinden yapılan uyuşturucu satışının 100 milyon dolardan fazla olduğu hesaplandı. Bunların büyük bir kısmı Bitcoin içinde ödeniyor.
Dark Web’te Bitcoin Laundry gibi farklı hizmetler de kullanarak, izlenilmesini daha da zor hale getiren Bitcoin para işlemlerinin tamamen gizli olmasını sağlar.
Dark Web Ne kadar 'Karanlık'?
Tor’un geliştiricileri ve Electronic Frontier Foundation (EFF) gibi organizasyonlar Tor’un başlıca kullanıcılarının aktivistler ve özel hayatlarını korumayı seven insanlardan oluştuğunu iddia ediyorlar. Tor geçmişte ihbarcı ve aktivistlerin gazetecilerle konuşmaları amacıyla kullanılıyordu.
Ancak dark websitelerin ana dizini olan the Hidden Wiki’ye üstünkötü bir bakış attığımızda bile sitelerin çogunluğunun illegal aktivitelerle ilgilendiği açıkça görünüyor. Bu sitelerden bazıları dolandırıcıdır. Bu yüzden de ne kadar kolayca silah alabileceğiniz, sahte pasaporta ulaşabileceğiniz ya da hacker kiralayabileceğiniz aslında çok da açık değil. Ancak Dark Web’deki bazı sitelerden bunu yapmak gerçekten mümkün.
Dark Web yasal uygulama organlarının işlevini zor hale getirmesine rağmen, günümüzde bu sitelerin çökertilmesinde, kullanıcıların ve sitelerin arkasındaki asıl insanların tutuklanması konusunda oldukça başarı gösteriliyor. Ross Ulbricht bu tutuklamalardan en ünlü olanı. En bilinen uyuşturucu piyasalarından biri olan Silk Road’ın başındaki kişi.
FBI daha da yakın bir zamanda Dark Web’teki çocuk istismarı sitesinin iki kullanıcısını tutukladı. Şimdilerde, Tor kullanıcılarının gerçek internet adreslerini öğrenme maksadıyla bir dizi teknik kullanıyorlar.
Kaynaklar
1)Bilimfili.com-Dark web nedir?-25 Ağustos 2015-https://bilimfili.com/dark-web-nedir-Bilimfili.com
2)“Explainer: what is the dark web?”https://theconversation.com/explainer-what-is-the-dark-web-46070