Enerji içeceklerinin küresel düzeydeki satışının 2018 yılında yaklaşık 53 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu ve bu miktar hızla artmaya devam ediyor. Dolayısıyla tüketimi bu kadar artan bir içeceğin, sağlık üzerinde istenmeyen olası etkiler bırakıp bırakmadığını anlamak oldukça önemlidir.
Enerji içecekleri, herhangi bir yasal düzenlemeye tabii olmayan ve her yaş grubu için yaygın olarak erişilebilir olan bir içecek türüdür. Bu ürünlerin potansiyel anlamda olumsuz sağlık etkilerini ortaya çıkarıp çıkarmadığı ise bir endişe konusudur ve araştırmayı gerekli kılmaktadır. Esasında, enerji içeceklerinin tüketimi insanlarda çok çeşitli olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendirilmiştir ve bunların çoğu da kalp üzerindeki etkilerle ilgilidir.
Food and Chemical Toxicology'de yayımlanan araştırmada, bazı enerji içeceklerinin kalpteki kas hücreleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu ortaya koyuldu. Araştırmaya göre, bu içeceklerin tüketimi kalbin uygunsuz şekilde çalışmasına, kardiyomiyopatiye (kalbin kan pompalamasını zorlaştıran kalp kası hastalığı), yüksek kan basıncına ve diğer kalple ilgili vakalara yol açıyor.
Araştırmacılar piyasada yaygın olarak satılan 17 enerji içeceği markasının ürünlerini ve bu ürünlerin içeriklerini değerlendirdi. Ekip, her bir içecekteki etkileri ve farklı bileşen konsantrasyonlarını karşılaştırarak, hangi bileşenlerin tedavi edilen kardiyomiyositler üzerinde olumsuz etkilere daha fazla katkıda bulunabileceğini anlamayı başardı.
Araştırmada kullanılan metematiksel modellerle, enerji içeceklerinde bulunması muhtemel teofilin, adenin ve azelat gibi maddelerin kalp üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiği belirlendi.
Araştırmacılara göre, piyasada satılan enerji içeceklerinin içerikleri hakkında ve bu içeriklerin kalp üzerindeki olumsuz etkileri hakkında pek az şey bilinmektedir. Özellikle de, insanlarda yapılan çalışmalardan elde edilen kardiyovasküler etkilere dair kanıtlar sonuçsuz kalmaktadır çünkü kontrollü klinik çalışmalar katılımcı sayısının yetersizliğinden kaynaklı sınırlı kalmaktadır. Araştırmanın yürütücülerinden Texas University'den Dr. Ivan Rusyn, geçmişteki araştırmaların yalnızca sınırlı sayıda enerji içeceği türünü test ettiğini ve doğrudan karşılaştırma yapabilmelerinin zor olduğunu, çünkü kardiyovasküler sistemin fonksiyonlarını değerlendirmek için farklı yöntemler kullandıklarını söylüyor.
Araştırmacılar, bu çalışmada belirlenen, teofilin, adenin ve azelat gibi maddeler hakkında, özellikle de önceden var olan sağlık problemlerine sahip tüketiciler tarafından tüketilmelerinde kontrolün sağlanması gerektiğine vurgu yapıyor.
Araştırma ekibinden Dr. Rusyn, tüketicilerin bu içeceklerin performans artırıcı faydalarını göz önünde bulundururken, yan etkileri olabileceğini de ortaya koyan bu ve benzeri araştırma verilerini de dikkate alacağını umut ettiklerini söylüyor.
Öte yandan ekip, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) bu içeceklerin, olumsuz sağlık etkilerini gözden geçirmesinin ve belirli yaş gruplarına ve hassas alt gruplara (kalp hastalığı geçmişi bulunanlara) bu içeceklerin tüketimine karşı tavsiye verilip verilmeyeceğine daha yakından bakması gerektiğini vurguluyor.
Kaynaklar
1)Bilimfili.com-"enerji içecekleri kalbe zarar veriyor"- Bilimfili.com-11 Şubat 2021 https://bilimfili.com/enerji-icecekleri-kalbe-zarar-veriyor