Son 40 yılda Kuzey Yarımküre'deki hava balonları tarafından toplanan atmosfer okumaları, iklim değişikliğinin troposferin üst sınırını (yere en yakın gökyüzü dilimi) her on yılda 50 ila 60 metre hızla sürekli olarak yukarı doğru ittiğini ortaya koyuyor. Bilim insanları yaptıkları araştırmayı Science Advances dergisinde 5 Kasım'da yayınladılar.
Toronto Üniversitesi'nden çevre bilimci Jane Liu, sıcaklığın bu değişimin arkasındaki itici güç olduğunu söylüyor. Troposferin yüksekliği dünya çapında değişiklik gösterir, tropiklerde 20 kilometreye kadar ve kutupların yakınında yedi kilometreye kadar ulaşır. Yıl boyunca, troposferin üst sınırı olan tropopoz hava ısındıkca genişliyor, soğudukca daralıyor ve doğal olarak mevsimlerle birlikte yükseltisinde yükselmeler ve alçalmalar meydana geliyor. Ancak sera gazları atmosferde daha fazla ısı tuttukça, troposfer atmosfere doğru genişliyor.
Liu ve meslektaşları, tropopozun 1980'den 2020'ye kadar ortalama 200 metre yüksekliğe çıktığını buldular. Neredeyse tüm hava olayları troposferde meydana geliyor, ancak araştırmacılar, bu değişimin hava olaylarını üzerinde büyük bir etki olmayacağını düşünüyor. "Yine de bu araştırma, iklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki etkisinin önemli bir hatırlatıcısı, Çevremizdeki buzulların geri çekilmesinde ve deniz seviyelerinin yükselmesinde küresel ısınma belirtileri görüyoruz. Şimdi, onu troposferin yüksekliğinde görüyoruz." diyor Liu.
Kaynaklar:Earth’s lower atmosphere is rising due to climate change
İleri Okuma: Continuous rise of the tropopause in the Northern Hemisphere over 1980–2020